Zelfgemaakte Bouillonpoeder

 

Ingrediënten:

  •  1kg groenten: prei, wortel, ui, bleekselderij,  knolselderij, venkel
  • Grote hoeveelheid kruiden: peterselie, bladselderij, rozemarijn, tijm, bieslook, maggi kruid, knoflook
  • Andere kruiden zijn ook toegestaan zoals gember, kurkuma, basilicum, kerrieplant, munt dragon, oregano, bloedzuring, citroengras, dille (lekker bij visbouillon) enz.
  • 10 gr zeezout
  • 1 tot 2 el gemalen zwarte pepers
  • 1 tot 2 el gemalen pimentkorrels 

Bereidingswijze:

 

  • Maak groenten schoon en schil indien nodig.
  • Snij er hele dunne plakjes van.
  • Droog dit in een voedseldroger of in een oven tussen de 50/70 graden.
  • Reken op ongeveer 6 tot 8 uur tot ze knisperend droog zijn, anders nog iets langer in de oven.
  • Herhaal dit met de kruiden deze drogen eerder en hebben dus minder lang droogtijd nodig.
  • Meng daarna de peper, piment, zeezout, gedroogde groenten en kruiden in een blender en maal ze fijn tot bouillonpoeder. 
  • Bewaar de poeder in een glazen pot. Je kan de bouillonpoeder ongeveer een half jaar bewaren.

Basis  Kippenbouillon

 

Ingrediënten:

  • 350 gram kip in grove stukken
  • 1 ui in grove stukken
  • 1 winterwortel in grove stukken
  • 1 teentje knoflook
  • ½ el tijmblaadjes
  • 3, 4 peperkorrels
  • 1 liter water
  • zout 

 Bereiding:

 

  • Breng de kip met zout aan de kook.
  • Voeg de andere ingrediënten toe.
  •  Laat dit 3 tot 4 uur trekken op laag vuur.
  • Giet de bouillon af in een fijne zeef.
  • Je basis bouillon is klaar.
  • Je kunt er nu een goed gevulde soep van maken.                                                

Basis  wildbouillon

 

Ingrediënten:

  • 350 gram wild in grove stukken
  • 1 ui in grove stukken
  • 1 winterwortel in grove stukken
  • 1 teentje knoflook
  • ½ el tijmblaadjes
  • 3, 4 peperkorrels
  • 1 liter water
  • zout  

Bereiding:

 

  • Breng het wild met zout aan de kook.
  •  Voeg de andere ingrediënten toe.
  • Laat dit 3 tot 4 uur trekken op laag vuur.
  • Giet de bouillon af in een fijne zeef.
  • Je basis bouillon is klaar.
  • Je kunt er nu een goed gevulde soep van maken.